GIS Desktop: Registrer, del og udnyt data om dit ledningsnet

8. august 2022

GIS Desktop: Registrer, del og udnyt data om dit ledningsnet

Forsyning|GIS Desktop har gjort det muligt for Ølgod Tekniske Værker og Skanderborg-Hørning Fjernvarme at registrere, dele og udnytte data om deres mest værdifulde aktiver: ledningsnettet i jorden. Og det betyder praktisk talt alt for forsyningerne.

 

80 procent af vores værdier ligger i jorden i form af ledninger. Og data om dem skal dokumenteres og være delbare.

 

Sådan lyder en af årsagerne til, at Ølgod Tekniske Værker ifølge driftsleder Henrik Jessen har valgt Softværkets løsning til ledningsregistrering, Forsyning|GIS. Han fortæller nemlig, at det praktisk talt betyder alt for forsyningen, at man kan dele sine ledningsdata:

 

Det er den eneste måde, vi kan dele viden om vores distributionssystemer blandt vores medarbejdere på. Den viden, medarbejderen i marken har, er kun i hovedet på ham. Hvis det ikke registreres i detaljer, kan det ikke deles – og den deling er enormt vigtig, hvis dataene skal bruges af andre, forklarer han.

 

Desktop var det oplagte valg

Ølgod Tekniske Værker er et driftsselskab, som både administrerer byens fjernvarmeselskab og vandværk. Og lidt usædvanligt står man selv for alt ledningsarbejdet til både vand og fjernvarme. Netop derfor var det helt naturligt at vælge Desktop-udgaven af Forsyning|GIS, som har det mest omfattende udvalg af funktioner.

 

Vi har valgt Desktop, fordi vi har så mange aktiviteter. Vi ønsker at tegne vores ledningsnet selv, og vi tror på, at dynamikken i vores organisation har brug for det. Når vi selv udfører alt vores ledningsarbejde, betyder det også, at kvaliteten af vores dokumentation bliver langt højere, forklarer Henrik Jessen.

 

Og kvaliteten af dokumentationen er også et udbytte, man oplever hos Skanderborg-Hørning Fjernvarme, som ligeledes bruger Forsyning|GIS Desktop. Her har selv at tegne og registrere ledningsnettet altid været en del af arbejdet på forsyningen, fortæller ledningsassistent Henning Holm Madsen.

 

Vi eliminerer usikkerheden i vores ledningsdata ved at tegne det hele selv. Det giver en kortere kommunikationsvej mellem dem, der udfører arbejdet, og dem, der tegner. Og det kan være svært at ramme rigtigt, hvis man både har en smed udefra til at smede, en landmåler udefra til at måle op og en teknisk tegner udefra til at tegne, siger han og fortsætter:

 

Vi ved, at mange ting også bliver tegnet forkert ind hos os. Men det fanger vi, fordi vi selv sidder med det. Det er altså bare lidt lettere, når tegnemedarbejder og ledningsmester sidder med 2 meters mellemrum, forklarer ledningsassistenten.

 

WEBGIS giver nem adgang til ledningsnettet

Både Henning Holm Madsen og Henrik Jessen er samtidig glade for, at der er adgang til hele det indtegnede ledningsnet gennem WEBGIS, som følger med, når man vælger Desktop-versionen. Det gør nemlig, at forsyningen eller dens samarbejdspartnere kan tilgå ledningsnettet fra både mobil, tablet og computer.

 

Det er helt klart en anden måde at arbejde på – og vores entreprenører har også ledningsnettet med, når de kører ud. Vi er langt mere opdaterede, fordi det er realtidsværdier, man kigger på – før havde man jo papirskort med i bilerne, og de duede kun den dag, de blev trykt. To dage senere var de sådan set allerede forældet, siger Henrik Jessen, som suppleres af Henning Holm Madsen:

 

Den måde at arbejde på, kan man ikke overskue i dag. Ledningsnettet er for omfattende, og man kan ikke vente en uges tid på, at vi finder ud af, hvor ledningen helt præcist ligger. I dag har man brug for svaret, nærmest før man har spurgt. Med WEBGIS ved man præcis, hvor man kan finde det.  Og man får det med det samme, siger han.

 

Og det er ikke kun ved gravearbejde, at det er nyttigt at have ledningsnettet med i lommen, fortæller Henrik Jessen. Ølgod Tekniske Værker bruger også WEBGIS, når de skal vurdere, hvilke kunder der har brug for et servicebesøg

 

Gennem nogle nyimplementerede temaer er det nemlig blevet muligt at se returtemperaturer og afkøling hos den enkelte forbruger, når man har WEBGIS med sig.

 

Vores medarbejdere bruger temaerne i WEBGIS til at udpege, hvor vi skal sætte ind henne. Den geografiske synliggørelse er god for nogle medarbejdere. Det giver et bedre overblik, når man kan få oplysningerne vist på den måde, forklarer driftslederen.

 

Han fremhæver desuden en række andre funktioner ved Forsyning|GIS, som skaber en stor værdi for forsyningen. Det er blandt andet muligheden for at lave lukkelister, så man kan informere sine forbrugere, hvis der sker et brud på ledningsnettet.

 

Derudover er Henrik Jessen glad for den nye mobile adgang til sit net og brøndeftersynsappen, som lader forsyningen registrere, dokumentere og organisere deres eftersyn på ét sted. Desuden fremhæver han de automatiske LER-besvarelser, som har lettet det administrative arbejde en del.

 

Forsyning|GIS udvikles stadig

Han understreger samtidig, at Forsyning|GIS stadig er en løsning under udvikling. Der har været bump på vejen, men driftslederens helhedsoplevelse er blevet god, og han er ikke i tvivl om, at han vil anbefale Forsyning|GIS til andre forsyninger.

 

Softværket er gode til at løfte programmet, og vi har helt klart fået et produkt, som bliver bedre end det, der findes på markedet. Vi hæfter os meget ved, at Softværket lytter til vores synspunkter og får tingene løst overordnet set – det kan nogle gange bare være et spørgsmål om tålmodighed, fortæller Henrik Jessen og fortsætter:

 

Vi vil gerne støtte op om et stykke software, hvor der er fuld integration med forbrugersystemet og en lækker integration med E|Forsyning. Vi ser et klart større potentiale i Forsyning|GIS, fordi vi har fået nogle automatikker og fleksibilitetsmuligheder, som vi ikke havde i vores gamle system. Og hvis jeg bliver spurgt til i dag, om jeg vil anbefale det til nogen, vil jeg sige klart ja.

 

Vedligeholder data på mange hundrede kilometer
fjernvarme- og vandledninger

 

Både Skanderborg-Hørning Fjernvarme og Ølgod Tekniske Værker har mere end rigeligt med ledninger at holde styr på – og det er blandt andet det, som gør GIS Desktop til et uvurderligt værktøj for dem. Begge selskaber har nemlig et ledningsnet på i alt over 300 kilometer.

 

For Skanderborg-Hørning, som i dag har lidt over 10.000 fjernvarmebrugere, er der 358,5 kilometer fjernvarmerør at vedligeholde data på. Heraf udgør hovedledninger 203,5 kilometer, mens de resterende 155 kilometer er stikledninger.

 

Ølgod Tekniske Værker, der har mere end 1.680 fjernvarmebrugere og over 2.065 vandforbrugere, administrerer samlet set 335 kilometer forsyningsledninger. Heraf er de 55 kilometer fjernvarmeledninger, mens de sidste 280 kilometer er vandledninger. De er fordelt ud på Ølgod Vandværk og en række mindre vandværker, som Ølgod Tekniske Værker også administrerer.