Egedal planlægger og visualiserer fjernvarmekonverteringer med GIS

15. november 2022

Egedal planlægger og visualiserer fjernvarmekonverteringer med GIS

Forsyning|GIS understøtter konverteringsprojekter med værktøjer til planlægning og visualisering af nye fjernvarmeområder. Det har Egedal Fjernvarme brugt til at lægge en tidsplan og give forbrugere adgang til et interaktivt kort over fremtidige fjernvarmeudvidelser.

Kan jeg få fjernvarme, og hvornår kan jeg få det?

De to spørgsmål har fjernvarmeselskaber rundt i landet nok fået stillet af utålmodige forbrugere mere end nogensinde før i løbet af det seneste år.

Og de to spørgsmål gør Forsyning|GIS det langt nemmere for dig som fjernvarmeselskab at svare på.

Løsningen giver dig nemlig et geografisk overblik over dit fjernvarmeselskabs potentielle konverteringsområder. Og når du har planlagt dit konverteringsprojekt, kan du visualisere det på din hjemmeside med et interaktivt kort over udvidelsesetaper.

Egedal har udnyttet GIS i tidsplanlægningen

Det har man gode erfaringer med hos Egedal Fjernvarme, fortæller administrationschef Malene Barfod. I fjernvarmeselskabets nuværende projekt har man brugt Forsyning|GIS til at identificere områder, hvor man med fordel kan komme først ud med varmen.

Løsningen kan nemlig hente data fra BBR om forbrugernes nuværende varmekilder og vise dem på et kort over området – helt ned til adresseniveau.

For eksempel kan vi hurtigt identificere de områder, hvor en masse huse har el. Der kommer vi ikke først ud, for der er et klart økonomisk aspekt i det: hvis vi lægger rør i jorden, skal der også være nogen til at aftage varmen. Derfor vil vi hellere i gang et sted, hvor vi er sikre på, at folk bliver sluttet til, forklarer administrationschefen.

 

Identificer oplagte fjernvarmeområder

Faktisk kan Forsyning|GIS understøtte planlægningen af et konverteringsprojekt endnu tidligere i forløbet, end Egedal Fjernvarme valgte. De var nemlig allerede i gang med konverteringsprojektet, da de begyndte at bruge løsningen.

Men er man stadig i gang med at afsøge mulige konverteringsområder, er viden om de aktuelle opvarmningsformer i et givent område uvurderlig i planlægningen.

Med den visuelle inddeling af opvarmningsformer på adresser i Forsyning|GIS, er det nemlig let at identificere områder, som er oplagte til fjernvarmekonverteringer.

Og fordi Forsyning|GIS er integreret med Forsyning|FOF, kan områderne afgrænses i GIS, hvorefter de relevante adresser udtrækkes til Forsyning|FOF og oprettes som passive forbrugere.

 

Visualiser projektet på din hjemmeside

Når først du har identificeret dine potentielle konverteringsområder, kan du inddele dem i etaper i Forsyning|GIS. Den inddeling kan du dele med dine forbrugere ved at gøre et kort over etaperne tilgængeligt på din hjemmeside.

Og for Egedal Fjernvarme har det givet et uundværligt overblik over projektet – både for fjernvarmeselskab og potentielle forbrugere:

Vi havde ikke selv løsningen klar, da vi begyndte at få tilmeldingerne ind, men det fik vi hurtigt arbejdet på. Og det har klart mindsket presset på telefonen, at folk kan zoome helt ind på området og se, hvorvidt deres adresse er en del af konverteringsprojektet, siger Malene Barfod.

Med løsningen svarer Egedal Fjernvarmes hjemmeside dermed nu forbrugeren på både hvorvidt og hvornår, de kan få fjernvarme.